Nieuws - vers van de pers

De ‘Orange T’ van Weingut Zahel uit Wenen

De ‘Orange T’ van Weingut Zahel uit Wenen

De perfecte gangmaker voor een ‘été indien’ of zocht u misschien een alternatief voor een strakke Grûner Veltliner??

In het voorjaar proefden we op Prowein in Düsseldorf de Grûner Veltliner ‘Ziesel’ 2018 van Petra Unger uit Kremstal: heel exotisch met een subtiel vleugje witte peer op de achtergrond maar….naar onze mening niet crispy genoeg. Jaargang 2018 was een zeer warm jaar waar de superrijpe Grûner Veltlinerdruif (GV) veel suikers aanmaakte. Daarmede bezit de wijn dus wat minder aciditeit en mist de wijn wat frisheid.

In Petra’s versie van 2017  ontplofte de gave aciditeit als het ware in je mond, de ultieme verfrissing op een zonovergoten terras….DAT zoeken we in een basis cuvée van een Grûner Veltliner. Zoek je de exoten, witte peren en mango’s? Ga dan voor de ‘Erste lage’ versies van dezelfde druif: de reserve of cru wijnen uit de kelders van Petra.

Onze zoektocht naar een frissere GV ging verder in een andere streek: Kamptal bij de familie Allram. Zeer goede kwaliteit en vergelijkbaar met de wijnen van Petra Unger  maar genoeg hetzelfde verhaal en met de klimaatopwarming in het achterhoofd gingen we op zoek naar een alternatief voor de strakke GV die we maar niet vonden.

Ons verhaal bracht ons dichter tegen Wenen en daar ontdekten we wat we zochten: een speelse, op de tong  tintelende, exotische met citrus toetsen doorweefde en met een o zo zuivere aciditeit gevuld glas wijn: de ORANGE ‘T’ van Weingut Zahel. Lees het bizarre verhaal van de ORANGE TRAUBE hieronder.

Slechts drie wijnbouwers in Oostenrijk telen deze Orangedruif die ontdekt werd in 1840 in een ‘Gemischter Satz’* of ‘gemengde wijngaard’ door Johan Bronner, een vooraanstaande Duitse viticulturist. 

Karl Zahel van zijn kant ontdekte in 1930 in zijn gemengde wijngaard ook deze Orangedruif en isoleerde ze van de andere soorten. Enkele generaties later laat Richard en zoon Alexander Zahel ons nu kennis maken met deze uitzonderlijke druif.

De druif dankt zijn naam aan de oranje kleur bij rijping en is bij de familie Zahel aangeplant in 4 verschillende wijngaarden die verspreid liggen rond Wenen. Deze wijngaarden hebben allemaal hun specifieke ondergrond wat resulteert in een complexe wijn: de meest interessante Orange ‘T’ die we proefden.

Gemischter Satz is een wijn die 100% uit een wijngaard komt waarin minstens 3 wijndruivenrassen naast elkaar worden geplant, in één dag worden geoogst en samen in de kelder worden vergist. 

Orange ‘T’ (Gecertificieerde Bio én Biodynamische wijnbouw) 2017/18

Weingut  Zahel, Wien – Oostenrijk

Deze Orange ‘T’ (‘T’ van Traube) met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar heeft intense aroma’s van perzik en abrikozen en een aangename kruidigheid die ons in een flits aan de Grûner Veltliner laat denken. Met een krakende aciditeit, een elegante fruitige afdronk en wederom een subtiele tinteling van verse kruiden en specerijen hebben we enkel nog een zonovergoten terrasje nodig. Orange ‘T’ kan ook nog bij tomaat garnaal, frisse zomersalades  ham met meloen en een pittige aziatische keuken. 

20% korting op opruiming van kelderresten, wijnen die uit het assortiment verdwijnen en die plaats moeten maken voor nieuwe ontdekkingen.

Nog tot eind september op verschillende wijnen de opruimingskorting van 20%. U heeft ook de mogelijkheid om deze wijnen te proeven in onze shop te Wilrijk. Geldig tem 30/09/19 of tot einde stocks.

 

 

> Terug naar overzicht

Drive-in & Winkel

Frans van Dunlaan 63, 2610 Wilrijk

Tel. 03 440 14 36 | drivein@albodrinks.be

Openingsuren drive-in & winkel:

Ma: gesloten

Di t.e.m vrij: 9.00 - 18.00 u

Za: 9.00 - 16.30 u

Zon- en feestdagen gesloten

Administratie & Magazijn:

Kontichsesteenweg 58, 2630 Aartselaar

Tel. 03 449 99 10 | info@albodrinks.be

Openingsuren magazijn:

Ma t.e.m do: 9.00 - 12.30 en 13.00 - 17.00 u

Vrij: 9.00 - 12.00 u

Zaterdag, zon- en feestdagen gesloten


© 2012 Albo Drinks - alle rechten voorbehouden. Website by Go4it media group.