Nieuws - vers van de pers

DE VOERSTREEK: ideale zeebodem voor wijngaarden??

DE VOERSTREEK: ideale zeebodem voor wijngaarden??

Onze producent PIET AKKERMANS vertelt en wij proefden zijn nieuwe oogst 2016.

De wijngaard met een oppervlakte van 2,5 ha is gelegen aan het Krindaal, een kronkelende doorgaande weg van De Plank naar Sint Martens- en Sint Pietersvoeren. Met een zonovergoten zuidhelling, aan de noordzijde omzoomd door een dichte bosrand, spreken we hier van een ideale situering van deze wijngaard.

Niet alleen de ligging, maar ook de bodem van silex en kalkzandsteen is optimaal geschikt voor wijnbouw. Deze kalkrijke silexbodem werd 70 miljoen jaar geleden gevormd in de toenmalige oceaan die Europa bedekte.

Miljarden tonnen schelpdieren en vissen vormden in die  voorbije miljoenen jaren een immens dikke kalklaag die,  door de speling van de natuur, in het Crindael omhoog werd gestuwd tot aan het bodemoppervlak. We vinden derhalve veelvuldig fossielen van zee-egels, koraal en pijlstaartinktvissen in de wijngaard ( zie foto ). De belemniet, oftewel pijlstaartinktvis, is derhalve het logo van ons bedrijf en treft u o.a. aan op ons etiket.

De druivenstokken staan met hun “voeten” in deze stenige kalkbodem. Vandaar de zuivere minerale smaak die kenmerkend is voor de wijnen van het Pietershof. In mooie zomers worden de talrijke dikke silexstenen ( voormalige waterplanten)  opgewarmd door de zon en geven ,na zonsondergang , hun warmte af aan de druiven die zich daarna nog urenlang koesteren aan deze ‘aardwarmte’.

Alhoewel ons klimaat zeer wisselvallig en onvoorspelbaar is biedt het microklimaat in de wijngaard, gemiddeld genomen over het hele seizoen, genoeg warmte om de druiven te doen rijpen.

  

Onze beoordeling

2016 was een laat jaar qua rijping: een aarzelend koud voorjaar met een late bloemvorming (floraison), een bar natte en koude maand juni waar de vruchtzetting (nouaison) een serieuze achterstand opliep. Gelukkig kregen we een normale maand juli en augustus waar de gemiddelde temperatuur van rond de 18° zorgde voor een constante goede verkleuring (véraison). In september kregen we een uitstekende ‘été l’Indien’met een gemiddelde maximum temperatuur van 22.5°! : de druiven waren bij de oogst kerngezond, mooi rijp (maturation) en het volume middelmatig tot goed.


Pinot Blanc / Auxerrois 2016 (reeds verkrijgbaar in onze shop)

Op het label wordt enkel de Pinot Blanc vermeld, het aandeel van de Auxerrois beperkt zich tot minder dan 15% en deze druif is in onze contreien niet zo gekend.

De Benjamin van de bende van Pietershof is groot geworden. De Pinot Blanc verraste ons door zijn complexiteit, body en zeer lange afdronk. Deze Pinot kan meer dan een slaatje aan, hij zet zich graag naast een stukje vis met beurre blanc of heerlijke coquilles St. Jacques.

 

Pinot Gris 2016

Zeer vol-fruitige wat gekookte vruchten (appelmoes) en kruidige aroma’s kenmerken deze Pinot Gris. Volrijpe indrukken in de mondaanzet met een zwoel einde. Hier missen we toch wat de fijne en puntige aciditeit van de 2015. We besluiten deze Piot Gris niet op te nemen.

 

Chardonnay 2016 (verkrijgbaar vanaf 02/08 in onze shop)

Wat een wezenlijk verschil met de 2015! Deze Chardonnay is bijna strogeel met duidelijk wat ‘vette’ aroma’s van honing, een moeilijk te herkennen mineraliteit en het nog niet volledig versmolten hout. De mond is warempel nog meer verschillend: deze wijn doet denken aan een cru uit Côte de Beaune (Bourgogne) tegenover de 2015 met een type Chablis, strakker met een meer elegante indruk. Deze 2016 belooft en de toekomst zal dit uitwijzen.

> Terug naar overzicht

Drive-in & Winkel

Frans van Dunlaan 63, 2610 Wilrijk

Tel. 03 440 14 36 | drivein@albodrinks.be

Openingsuren drive-in & winkel:

Ma: gesloten

Di t.e.m vrij: 9.00 - 18.00 u

Za: 9.00 - 16.30 u

Zon- en feestdagen gesloten

Administratie & Magazijn:

Kontichsesteenweg 58, 2630 Aartselaar

Tel. 03 449 99 10 | info@albodrinks.be

Openingsuren magazijn:

Ma t.e.m do: 9.00 - 12.30 en 13.00 - 17.00 u

Vrij: 9.00 - 12.00 u

Zaterdag, zon- en feestdagen gesloten


© 2012 Albo Drinks - alle rechten voorbehouden. Website by Go4it media group.