Nieuws - vers van de pers

Heerlijke top-arrivals

Heerlijke top-arrivals

 

Heerlijke top-arrivals om de winter door te komen; maak kennis met de Historic Rows Malbec van Catena, de Madonna della Querce van Cantina Dei en een heerlijke sappige Pessac-Lèognan uit Bordeaux van het topjaar 2015.

 

Van onze producent DEI uit Montepulciano is de Vino Nobile de Montepulciano uit de wijngaard La Piaggia aangekomen. Deze cuvée kreeg de naam Madonna della Querce mee en komt uit een tienjarige wijngaard die sterk gelijkt op de wijngaard waar men de Nobile Riserva Bossona teelt. Met uiterst kleine rendementen en een zeer doorgedreven selectie van het fruit, lijkt Caterina Dei op weg om van deze Madonna della Querce het vlaggeschip van het wijndomein te maken.

Vino Nobile di Montepulciano ‘Madonna della Querce’            2015   

Cantine Dei, Montepulciano – Toscane                                     

100% Sangiovese uit de la Piaggia wijngaard die 24 maanden op nieuwe Sloveense 30 hl eik rijpt. De wijn heeft een intense en diepe ruby kleur. In de neus vinden we rood fruit doorspekt met verse kruiden en de mondaanzet is etherisch mineraal met een lange afdronk. Veelbelovende Nobile die een homage is aan de overleden vader van Caterina Dei. Ook verkrijgbaar in magnum.

 

De Catena Alta ‘Historic rows Malbec’ is een pure Malbec die wordt samengesteld uit 5 verschillende wijngaarden van de Catena familie. De 5 wijngaarden situeren zich op verschillende hoogten en hebben allen een verschillende samenstelling in de bodem.

Deze verschillende bodems geven een ongeziene complexiteit aan de wijn aangezien de loten apart worden gevinifieerd in eiken vaten van 225 tot 500 hl. Enkel wilde gisten worden gebruikt om de eigenheid te bewaren. Na de malolactische gisting op dezelfde vaten (tweede gisting die de agressieve appelzuren omzet in melkzuren) worden de cuvées +-18 maanden in Franse eik opgevolgd. De nadien samengestelde blend wordt niet gefilterd op fles getrokken. Deze Argentijn heeft geen jammy trekjes maar edele tannines en een op Franse stijl onderbouwde structuur. Grote terroirwijn die men kan drinken vanaf zijn derde levensjaar maar makkelijk 20 jaar in een goede kelder kan rijpen.

Catena Alta ‘Malbec’ 2016                                   

Nicolas Catena Zapata, Mendoza – Argentinië

100% Malbec uit vijf verschillende wijngaarden om zo een complexe mono-cépage te bekomen. Lagerde 18 maanden in nieuwe Franse eik en ging ongefilterd op de fles. Woudse en ceder aroma’s van klein zwart fruit en wat peperkoek. Weer dat woudse doorspekt met nieuwe eik, zwart fruit, wat munt en chocola. Stevig onderbouwde Malbec met Franse trekjes.

 

In de turbulente jaren 60 en veel opéénvolgende slechte oogsten is de familie Gasqueton (ook eigenaars van Calon Ségur in Saint Estèphe) verplicht Couhins te verkopen aan het INRA (Institute Nationale de Recherche Agronomique). Het eigendom besloeg toen ongeveer 60ha.

Ondertussen had de André Lurton ongeveer 2ha in pacht en vinifieerde hij ook de resterende ha. en dit tot 1979. Het INRA deelde vervolgens de percelen in aan de hand van de nieuwe definitie van de parcelaire eigenschappen. De +-2ha die het INRA verpachtte aan Lurton kwamen definitief in het bezit van de familie Lurton en alzo ontstond Château Couhins-Lurton.

Ondertussen een nieuwe chai en 40 jaar verder beslaat Couhins  ongeveer 25ha en wordt met succes uitgebaat door het INRA.

 

Château Couhins, Cru Classé de Graves                       2015              

Institute National de la Recherche Agronomique, Pessac-Léognan      - Bordeaux

Assemblage van 50% Merlot, 45% Cabernet Sauvignon, 7% Cabernet franc en 3% Petit Verdot. Intense kleur met fruitige neus. Romige mond met fluwele tannines, sappig, rond en heerlijk geparfumeerd met vooral ceder en achteraan huppelend een mand frambozen. Voorbeeld voor de typische elegantie uit de appellatie Pessac-Léognan en Graves. 91/100

 

 

> Terug naar overzicht

Drive-in & Winkel

Frans van Dunlaan 63, 2610 Wilrijk

Tel. 03 440 14 36 | drivein@albodrinks.be

Openingsuren drive-in & winkel:

Ma: gesloten

Di t.e.m vrij: 9.00 - 18.00 u

Za: 9.00 - 16.30 u

Zon- en feestdagen gesloten

Administratie & Magazijn:

Kontichsesteenweg 58, 2630 Aartselaar

Tel. 03 449 99 10 | info@albodrinks.be

Openingsuren magazijn:

Ma t.e.m do: 9.00 - 12.30 en 13.00 - 17.00 u

Vrij: 9.00 - 12.00 u

Zaterdag, zon- en feestdagen gesloten


© 2012 Albo Drinks - alle rechten voorbehouden. Website by Go4it media group.