Nieuws - vers van de pers

Lente- en aspergewijnen in de kijker en nog wat wijnweetjes in Covid19 tijden..

Lente- en aspergewijnen in de kijker en nog wat wijnweetjes in Covid19 tijden..

In Coronatijden gaan we vanachter de laptop op zoek naar frisse lente- en zomerwijnen en laten we de stalen opsturen naar het adres waar mijn tuinstel staat.

Producenten waar we reeds een professionele band mee hebben doen hetzelfde: hun nieuwe oogstjaren worden hier getest en indien goed bevonden worden ze besteld of gereserveerd voor postCovid19 tijden.

UIT TOURAINE, LOIREVALLEI – FRANCE

Goede wijn hoeft niet duur te zijn maar kwaliteit heeft altijd zijn prijs. Neem nu deze SAUVIGNON TOURAINE die ik liet opsturen ter degustatie. Het verhaal van de familie Cartier die reeds 5 generaties in het merendeel silexgronden de Sauvignon teelt. Silex geeft  wijnen met de nadruk op mineraliteit en  een ongekende frisheid in de afdronk. In het vakjargon noemen we dit de spanning die op de wijn zit. Neem daarbij de zeer kwalitatieve oogst in 2019 en je krijgt dé wijn voor de eerste zonnestralen.

Tours is niet alleen een stad  in het centrale gedeelte van de Loirevallei maar ook de omliggende wijngaarden dragen haar naam voor hun appellatie Touraine. In deze groene long en de streek van de kastelen van de Loire vinden we deze spannende en citrus-zesty wijnen en dat voor de helft van de prijs van grote broer Sancerre.

U vindt hieronder onze degustatienotities.

Sauvignon de Touraine 2019
Domaine François Cartier, Loire – Frankrijk

Klassieke aroma’s van de Sauvignon met een hoog gehalte aan buxus, groene appel, pompelmoes maar vooral kruisbes. Aanzet in de mond is evenwichtig met een mooie balans tussen fruit en frisheid. Nerveus , mineraal en strakke silexfinale.

Top op een terras met wat zon, een carpaccio van zalm, fruits de mer!!!, geitekaas en asperges.

UIT MARLBOROUGH, NIEUW ZEELAND

Van een bevriend sommelier kreeg ik vorig jaar een Sauvignon opgestuurd vanuit Nieuw Zeeland. De wijn zou geïntroduceerd worden in Europa met een verdeelplatform in het Antwerpse, met dank aan onze havenfaciliteiten.

Prijs / kwaliteit vond ik deze ORCHARD LANE echt onklopbaar in de grote plas van de Sauvignons in Nieuw Zeeland. 

Orchard Lane is een jong familiaal wijnbedrijf in het hart van de Marlborough regio met 21 hc wijngaarden en een op maat gemaakte winery. Opgericht in 2004 door de toen 23 jarige Kate Acland heeft het één van de oudste wijnstokken in de regio. Kate en David stammen af van 5 generaties land- en wijnbouwers. Vandaag boeren zij schapen, koeien, honing en… druiven.

Zopas ontving ik de 2019 die net enkele weken arriveerde in de haven. We hopen nog vóór de zomer hun Pinot Noir te kunnen proeven maar eerst en vooral onze impressies van een ‘stunning’ Sauvigon 2019 die net de kaap van de 10€ haalt en in mei in onze shop zal liggen.

Orchard Lane ‘Sauvignon Blanc’ 2019
Orchard Lane winery, Marlborough – Nieuw Zeeland

Zeer geprononceerde doch super frisse neus met citrus in de hoofdrol. Ook exotische aroma’s van mango en honing die mooi verweven zijn met de ultra zuivere aciditeit.

Sommige Sauvignons uit NZ kunnen al eens ’overdone’ lijken, deze Orchard Lane gaat helemaal de andere richting uit: subtiele parfums met een harmonieuze mondvulling die als één geheel lang nazinderen. 

Bij asperges in salade, zomersalades, Aziatisch getinte keuken, apero en zomaar…

PETRA UNGER 2019, OOSTENRIJK update in juni

In eerdere nieuwsbrieven liet ik me niet bijzonder positief uit van de oogst 2018 in de regio. 2018 was extreem warm  en vooral de GV rijpt dan zeer snel, zo snel dat zelfs de groene oogsten niet konden verhelpen dat de wijnen een overdaad aan alcohol hadden en vooral de typische frisheid misten. Zelfs de basic Rieslings konden mij niet bekoren. Toen we GV’s proefden van andere producenten en dezelfde proefnotities vaststelden, besloten we een jaartje over te slaan.

De Grüner Veltliner is een klassieker geworden vanaf de zon zich hier laat zien. De typische kenmerken van deze druif doet menig wijnliefhebber figuurlijk maar ook letterlijk watertanden. We zoeken dus enkel en alleen deze kenmerken. Ook Petra’s Rielings zijn van het betere werk en we zijn vol verwachting van de stalen die op weg zijn vanuit Oostenrijk. Meer hierover in onze volgende nieuwsbrief van juni.

Stay safe, drink wine at home,

Erik

Maître-sommelier
ALBO NV


> Terug naar overzicht

Drive-in & Winkel

Frans van Dunlaan 63, 2610 Wilrijk

Tel. 03 440 14 36 | drivein@albodrinks.be

Openingsuren drive-in & winkel:

Ma: gesloten

Di t.e.m vrij: 9.00 - 18.00 u

Za: 9.00 - 16.30 u

Zon- en feestdagen gesloten

Administratie & Magazijn:

Kontichsesteenweg 58, 2630 Aartselaar

Tel. 03 449 99 10 | info@albodrinks.be

Openingsuren magazijn:

Ma t.e.m do: 9.00 - 12.30 en 13.00 - 17.00 u

Vrij: 9.00 - 12.00 u

Zaterdag, zon- en feestdagen gesloten


© 2012 Albo Drinks - alle rechten voorbehouden. Website by Go4it media group.