Nieuws - vers van de pers

Onze Moulin à Vent ‘Vin nature’ in de kijker. Maar wat is nu eigenlijk ‘Vin Nature’?

Onze Moulin à Vent ‘Vin nature’ in de kijker. Maar wat is nu eigenlijk ‘Vin Nature’?

 

Een bescheiden en beknopte poging om de bomen in het bos of liever de trossen in de wijngaard te vinden.

Bio, biodynamisch, viticilture raisonnée, gecertificieerd door.. , vin nature, vin orange en ga zo maar door. Als consument niet makkelijk om zich een wijn aan te schaffen met minder chemie.

De benaming ‘VIN  NATURE’ is (nog) niet bij wet beschreven en is derhalve moeilijk te bepalen.  Of dit op Europees vlak zal gebeuren blijft onzeker, net zoals trouwens de andere benamingen  hierboven.

Feit is dat er twee Franse en twee Italiaanse associaties bestaan waar ‘VIN NATURE’ producenten zich kunnen aansluiten. Uiteraard hebben ze verschillende richtlijnen maar om ‘klare wijn’ te schenken beschrijven we hier de meest gangbare:

-        De wijn moet uit biologisch of bio-dynamische geteelde druiven komen; dwz geen pesticiden in de wijngaard. De druiven moeten manueel geoogst worden. 

-        Geen toevoeging van chemische stoffen (ook geen sulfiet of genetisch gemanipuleerde gistcellen) in het vinificatieproces. Geen pasteurisatie, omgekeerde osmose en vooral geen uitheemse gistcellen en een zeeeeer propere kelder.

-        Tijdens de vinificatie kunnen gistcellen sulfiet produceren, in theorie tot 40 mg/L maar in praktijk  tussen de 10 à 15 mg/L. Men is overeengekomen dat de max. toegelaten sulfietwaarde bij rode wijn 20 mg/L is en bij witte wijn 30 mg/L.

-        Er mag dusdanig een kleine hoeveelheid sulfiet gebruikt worden net voor de botteling om de wijn te stabiliseren en te beschermen tegen zuurstof. 

Laten we het etiket van onze Moulin à Vent van Jean-Paul Dubost eens onder de loep nemen.

1.     Jean-Paul is geen lid van één of andere associatie of whatever, een label ‘BIO’ of ‘DEMETER’ ga je dus niet vinden. Wij weten wel beter want:

2.     Jean-Paul en zijn zonen werken al jaren biologisch, plukken hun druiven manueel op de biopercelen en werken uitsluitend met inheemse gistcellen. Op het etiket: LEVURES INDIGENES. Ze werken in een vinificatiekelder waar je van de grond kunt eten en vinifiëren zonder sulfiet. Op het etiket: VIN NATUREL VINIFIE SANS SOUFRE

3.     Geen chaptalisatie (toevoeging van suiker bij de most bij het begin van de gisting) en geen filtering passen de heren Dubost toe. Op het etiket: SANS CHAPTALISATION, SANS FILTRATION

4.     Waarom staat er dan op het etiket ‘CONTIENT DES SULFITS’?

Omdat de wijn meer dan 10 mg/L sulfiet bevat en dit is wat de wetgever gebiedt te vermelden. Een VIN NATURE mag max; 20 mg/L bevatten dus heeft de familie Dubost max 10 mg/L toegevoegd net voor de botteling om de wijn te stabiliseren en oxydatie te voorkomen.

Deze rasechte en meest gestructureerde Cru uit de Beaujolais flirt met de Côte de Beaune's uit Bourgogne. Drink deze eerlijke terroir wijn met fluwelen handschoenen bij klein wild, pluimwild, tamme eend en konijn. 91/100 bij PARKER.

> Terug naar overzicht

Drive-in & Winkel

Frans van Dunlaan 63, 2610 Wilrijk

Tel. 03 440 14 36 | drivein@albodrinks.be

Openingsuren drive-in & winkel:

Ma t.e.m vrij: 9.00 - 12.30 en 13.30 - 18.00 u

Za: 9.00 - 16.30 u

Zon- en feestdagen gesloten

Administratie & Magazijn:

Kontichsesteenweg 58, 2630 Aartselaar

Tel. 03 449 99 10 | info@albodrinks.be

Openingsuren magazijn:

Ma t.e.m do: 9.00 - 12.30 en 13.00 - 17.00 u

Vrij: 9.00 - 12.00 u

Zaterdag, zon- en feestdagen gesloten


© 2012 Albo Drinks - alle rechten voorbehouden. Website by Go4it media group.