Nieuws - vers van de pers

Onze jaarlijkse wijntrip naar FRANKRIJK doorgelicht en gefilmd door onze meereizende drone. (Video)

Onze jaarlijkse wijntrip naar FRANKRIJK doorgelicht en gefilmd door onze meereizende drone. (Video)

Samen met Thom Van Looveren (Albo), Dominique Bertholet (collega uit Waals Brabant), Anthony (sommelier uit Normandë) en onze agent Didier Kort verbleven we vijf dagen in Frankrijk op zoek naar nieuwe ontdekkingen én bevestigingen. Het heikele punt was dit jaar: een niets ontzeggende droogte over heel Frankrijk met als gevolg een algemene volumedaling tussen de 10% en de 80%!!!

Thom had zijn drone mee en dat leverde mooie beelden van de omgeving op.

Lees het verkorte verslag van een boeiende maar vermoeiende reis die begint in de Cévennes, naar Narbonne en over de Corbières en Minervois naar de Roussillon. We stijgen na 3 dagen terug naar het noorden via Beaujolais en Bourgogne.

Eerste dag dinsdag 9 januari 2018


10.00u Domaine de Gournier IGP Cévennes

Thom en ik landden in Nîmes met zwaar weer!! Overvloedige regen en een dwaze wind kwakten het toestel van het Ryanairtoestel op de landingsbaan. Maurice, de eigenaar wachtte ons op met een meer dan brede glimlach. Aaaah, les Belges!!! Très gentil d’emporter la pluie avec vous!!! NEGEN MAANDEN  in en rond Nîmes geen druppel gezien, we hebben de nattigheid dan maar meegebracht uit druilerig Antwerpen.

Samen met Alain en Maryse, de twee oenologen hebben we onze cuvée LES TROIS COULEURS geassembleerd. Het verslag vindt u terug elders op de website. Vooral te onthouden dat er ook hier gemiddeld 20% minder volume was zowel in wit en rood. De droogte eist zijn tol.

17.00u Château Ricardelle, AOP Languedoc ‘La Clape’ 150km verder

Onze slaapplaats om van hieruit de Languedoc en Roussillon te verkennen.

Ook hier een gemiddelde daling van 25% in volume. Ricardelle begeestert me vooral in rood en rosé. Vlezige wijnen die veelal onmiddellijk kunnen gedronken worden met uitzondering van de topcuvées Juliette en Blason. Vooral de Vignelacroix in rosé  (heerlijk fruit, rond maar met karakter) zowel als rood (garrigue, fruit, complex, lang) bekoorden ons. Het zijn dan ook twee bevestigingen voor ons.

Verkrijgbaar in 0.75 en 1.5L in rosé en rood

Tweede dag woensdag 10 januari 2018


9u Jeff Carell in Corbières vanuit La Clape 45km

Jeff is vooral specialist in vernieuwende technieken en verrast iedereen met specialekes! 

In een prachtig gerestaureerd huis van het begin van vorige eeuw vinden we de kantoren, opslagplaats, vinificatieruimte én zelfs enkele kamers om er te verblijven terug.

Enkele interessante wijnen passeren de revue maar eentje pik ik hier uit:

Een witte Carignan sur lie en niet gefilterd. Je schud de wijn wat op en deze wordt uiteraard troebel. In het glas echter staat deze zonderling echter op met pure pompelmoes aroma’s, superfrisse aciditeit en fantastische tinteling. Dé zomerwijn bij uitstek dus. Deze négoce, eleveur volgen we zeker op!!

11u Clos des Senteilles in AOP Minervois La Livinière vanuit Corbières 20km

Patricia en Cécile Boyer in Siran telen enkele vergeten wijnstokken in dit licht glooiend landschap waar midden in hun wijngaarden een kapel uit de 11ste eeuw staat.

Riveyrenc blanc, Gris, Verdal, Noir zeggen ons geen sikkepit, ook zeker de Aramon Gris of de Oeiillade Noir doen bij ons geen belletje rinkelen.

Patricia ging in de leer in…..Bordeaux  waar ze haar plannen om deze vergeten stokken terug aan te planten voorlag aan één van haar professoren die haar meer dan 100% steunde en meehielp de plannen te realiseren.

De wijnen zijn onherkenbaar , mysterieus maar vooral majestieus gevinifieerd.  Nu de stokken meer dan 25 jaar oud zijn wordt het potentieel met de dag groter. Verwacht u zeker aan enkele cuvées van deze krasse dame en dynamische dochter..

16,00u Domaine La Toupie in Maury AOP Côtes du Roussillon. Vanuit Siran 2 uur voor 90km!! 

Jérome Collas verhuisde net naar een mooi aangekocht pand in Maury waar hij bovenop de winery extra mogelijkheden heeft om appartementen te verhuren.

Jérome verbaast ons steeds met de hoge kwaliteit van zijn wijnen en dan vooral in rood. De 2015 met zijn krachtige tannines en de wat soepelere en elegantere 2016 in Quator en de droge AOP Maury Sur un Fil Rouge met veel shistes. Volte Face met 9 maanden eik en een dominante aan Syrah is een zeer complex geheel, bom van een wijn. Vele klanten appreciëren ook zijn AOP Maury, een zoete rode wijn van 100% Grenache  die het uitstekend doet bij chocolade desserts.

19,30u Domaine Sicard Aigues Vives AOP Minervois. Vanuit Maury 1,30 uur langs autostrade 110km

Philippe Sicard is een jonge wijnboer die als jonge twintiger zijn vader verloor en meteen hoofd werd van het familiale domein. Zijn wijnen zijn vooral elegant en vertonen nooit overdreven houtgebruik. Wij hielden vooral van zijn plezierige rosé, zijn instap rode fruitbom en de cuvée Dreyfus 18 maanden op eik van 400hl. Een droomfee op je tong zo elegant valt deze wijn binnen. Wij zijn favoriet!!

Derde dag  donderdag 11 januari 2018


9.30u Domaine du Coudoulet IGP Oc , Château Cesseras AOP Minervois en Minervois la Livinière 45 km of 1 uur vanuit La Clape

Een volumeverlies van 30% op de oogst bij dit familiebedrijf.

In hun assortiment IGP laat Piere André naast de excellente Pinot Gris, Viognier, Syrah, Pinot Noir en Petit Verdot ook zijn nieuwe aanwinst proeven vanuit de cuve een licht gehoute Viognier waar het fruit nog uitspringt. De familie Ournac maakt zeer toegankelijke op fruit gebaseerde IGP Vin de Pays die door iedereen best gesmaakt worden. Wij gaan zeker het assortiment uitbreiden met de Pinot Gris, Pinot Noir en waarschijnlijk de rosé en Petit Verdot.

Ook de Château Cesseras Cuvée Olric AOP Minervois  2015 scoorde een A en de Minervois La Livinière 2014 zelfs een A+. Deze krachtpatser met 70% oude Syrah en telkens 10% Carignan, Grenache en Mourvèdre die samen gevinifieerd worden volgens de Macération Carbonique. Opvoeding voor 65% op eik uit Mercurey waarvan 1/3 nieuw, 1/3 jaarlingen en 1/3 op 2 jaar oude vaten en dit gedurende 12 maanden. Topwijn waarvan we nog een kleine stock hebben van 2013.

12.00u Domaine Bessac IGP Côtes de Thongue VINS BIO 65km of 1.15u vanuit Cesseras

We misten wat fruit in deze biowijnen en besluiten hier niet verder op in te gaan.

19.00u Domaine Dubost, Crus du Beaujolais in Lantignie. 450km of 4.15u

Verblijf in een B & B van een goede kennis van Jean Paul.

Enigziens vermoeid proefden we de 2017 uit de cuve bij een temperatuur van +-3°., direct wakker dus!! Kwaliteit in het glas en merkbare verschillen tussen de verschillende crus Brouilly, Morgon en Moulin a Vent. De 2016 proefden vanuit de fles op jawel 3°.

Jean Paul had ook twee witte wijnen van zijn vriend uit Macon mee gebracht, die proefden we aan tafel aan een temperatuur van +-25°….de wijnen stonden nog in zijn bureau…We proefden ook enkele oudere Moulin a Vent in magnum maar ik kreeg het glas niet meer opgewarmd. Deze VIN NATURE is een buitenbeentje en een machtige Gamay die zeker naast een Pinot Noir uit Bourgogne kan staan. Jammer genoeg kwam de fles net uit de kelder.. dus een graad of 5° 

Met dank aan Jean Paul en Judith voor de ‘warme’ ontvangst en het lekkere avondmaal. Jammer van de ijslollies…

Vierde dag  vrijdag 12 januari 2018.


Verplaatsing Lantignie naar Macon 30km of 0.45u

10.00u Paul Sapin in Macon, IGP en AOP, bottelaar

Bezoek aan de installaties van deze bekende bottelaar, négoce en mede-eigenaar van Domaine Peirière IGP Languedoc en Domaine Blomac AOP Minervois en IGP Languedoc.

13 jaar werken wij reeds met dit bedrijf dat in eerste instantie gespecialiseerd is in bottelingen met als uitschieter de kleine 0,187L flesjes voor de airliners wereldwijd. Domaine Peirière behoort tot de familie Peirière-Mondeville en heeft 200hc in eigendom. De familie onderhoudt, oogst en vinifieert in samenspraak met de oenoloog van Paul Sapin de wijnen. Paul Sapin verzorgt de botteling in Macon en commercialiseert ze. Door de kleine omvang zijn wij de exclusieve verdeler van dit domein in België. Standvastige kwaliteit en service wordt door vele horeca- en particuliere klanten gewaardeerd.

12.30 Louis Picamelot producent van  Crémant de Bourgoge in Rully. 75km 1.00u

Philippe Chautard kiest voor een lang verblijf in Rully door in een verlaten steengroeve niet ver van de kantoren nieuwe chais te bouwen. Een prachtig project met zeer mooie Crémants, zuiver op de graat, elegant en met veel gastronomische waarde.

Blanc de Blancs: instap Crèmant aan zeer goede prijs. Fijne bubbeling, mooie lengte en zuivere afdronk.

Het gamma ‘Terroir’ beslaat de Brut en de Bio Extra Brut. 

De Brut is een samenstelling van 39% Pinot Noir, 41% Chardonnay en 20% Aligoté uit het oogstjaar 2014 met een botteling op 1 juni 2015 en gedoseerd (6.75gr/L) op 24 november 2017 maw een fleslagering van liefst 28 maanden. A-

De Brut Bio is een 100% Pinot Noir met een fleslagering van 30 maanden. Zeer delicate neus van citrus, zeer brut. A

Met dank aan Philippe voor de aangeboden lunch met aangepaste Crèmants in Le Montrachet te Puligny Montrachet.

17.00 Chablis Domaine du Chardonnay 160km 2.00u

Minder interessant domein. Wij blijven zeker bij onze producent  Alain Geoffroy.

Overnachting te Tonnere en retour naar België op zaterdag  13 januari.

Bekijk hier de prachtige videobeelden, klik hier.


> Terug naar overzicht

Drive-in & Winkel

Frans van Dunlaan 63, 2610 Wilrijk

Tel. 03 440 14 36 | drivein@albodrinks.be

Openingsuren drive-in & winkel:

Ma t.e.m vrij: 9.00 - 12.30 en 13.30 - 18.00 u

Za: 9.00 - 16.30 u

Zon- en feestdagen gesloten

Administratie & Magazijn:

Kontichsesteenweg 58, 2630 Aartselaar

Tel. 03 449 99 10 | info@albodrinks.be

Openingsuren magazijn:

Ma t.e.m do: 9.00 - 12.30 en 13.00 - 17.00 u

Vrij: 9.00 - 12.00 u

Zaterdag, zon- en feestdagen gesloten


© 2012 Albo Drinks - alle rechten voorbehouden. Website by Go4it media group.