Nieuws - vers van de pers

PROEFBOX: EEN NIEUWE MANIER VAN WIJN ONTDEKKEN

PROEFBOX: EEN NIEUWE MANIER VAN WIJN ONTDEKKEN

 

PROEFBOX 1

THEMA ASPERGES APRIL 2018

 

Onze selectie in deze proefbox laat je kennismaken met verschillende types van wijn qua druif, opvoeding, combinatie met gerechten. Probeer ze thuis en laat ons je ervaring weten op wijn@albodrinks.be of deel op Facebook.  Veel wijnplezier!

DE PROEFBOX 1 IS TE KOOP IN ONZE SHOP TE WILRIJK:

WINKELPRIJS 50.20€

TOT EN MET 15 MEI 2018 AAN DE SPECIALE PRIJS VAN 45.70€

Het witte goud uit onze contreien wordt slechts een tweetal maanden aangeboden.

Deze hoogconjunctuur in de gastronomie gaat dan ook niet ongemerkt voorbij.

Asperges laten zich echter niet zo maar niet begeleiden door één of andere wijn, de groente heeft in se wat bitterheid, zwavelachtige en aardse aroma’s en is niet te beroerd om begeleidende wijn naar de verdoemenis te helpen.

 

Naast voldoende fraîcheur moet de wijn ook voldoende body hebben en aromatisch zijn mannetje kunnen staan.

 

Do en don’t:

 

Kies voor wit. Indien een probleem met wit ga dan voor een lichte ongehouten Pinot Noir. Alternatieve tip: Fleur de Coucou, een Pinot Noir uit de Loire.

 

Kies zeker nooit voor gehouten wijnen waar asperges het belangrijkste ingrediënt is. Eik in combinatie met asperges laat een bittere sensatie achter.

 

Vis en asperges.

Een geweldige combinatie maar in combinatie met gerookte zalm of een stukje kabeljauw een wereld van verschil. Combineer gerookte zalm en asperges steeds met een strakke wijn type bv. Sauvignon, Arinto of Torrontès.  De Pinot Gris of Pinot Blanc maakt het gerecht te ‘zwaar’.

 

Ga voor een ongehoute Chardonnay of Viognier bij witte vis en asperges. Bij gebakken vis zoals zalm en asperges kies je best voor een iets vollere wijn; er mag deels houtgebruik in zitten. Een stevig aromatische wijn zonder hout kan ook, onze Pietershof Pinot Blanc of Pinot Gris.

 

Lam en asperges, een klassieker.

Fijne en subtiele smaken eisen een elegante wijn. We zoeken dus geen blockbuster , jammy en / of zwaar gehouten wijnen maar eerder een rode wijn met rondeur en subtiele smaken. Ga voor een type Merlotwijn of maak het wat zuiderser met een fijne Syrah.

 

 

WIT-Le Sauvignon  2016              

Alpha Loire, A.O.P Sauvignon de Touraine – Frankrijk

100% Biologisch gecertifieerde Sauvignon met een rendement van slechts 28hl/hc. Aroma’s van groseille en vlierbessenbloem. Strakke aanzet met een een meli-melo van vers fruit en een zweem van vlierbessensiroop. Unieke minerale toets met een lang en zuiver einde. Serveer bij koude en lauwe asperges in salades of bij gerookte zalm en asperges.

 

Alternatieve tips:

Petra Unger ‘Grûner Veltlinerdruif’ – Oostenrijk.

Basa ‘Verdejo en Viuradruif’, Rueda – Spanje

Monologo ,’Arintodruif’, Vinho Verde – Portugal

Don David ‘Torrontèsdruif’, Cafayatevallei – Argentinië

 

WIT-Saint Véran ‘Domaine de la Creuze Noire’ 2016                                 Dominique et Christine Martin à Leynes, Bourgogne – Frankrijk

Frisse en levendige Chardonnay zonder houtgebruik; aroma’s van witte bloemen en rijpe witte perziken. Mooi harmonieus en gestructureerd in de mond. Het rijpe witte vruchtvlees van de perzik wordt wonderwel ondersteund door een ultra zuivere aciditeit. Serveer bij asperges op Vlaamse wijze of mousseline of/en stukje witte vis met asperges.

 

Alternatieve tips:

Gaba do Xil ‘Godellodruif’, Galicië – Spanje

Creation ‘Viognierdruif’, Walker Bay - Zuidafrika

 

WIT-Domein Pietershof ‘Pinot Blanc’ 2016

Familie Akkermans-Janssen, Teuven, Voerstreek – België

Met 15% Auxerrois geeft dit verrassende aroma’s van acacia doorspekt met een frisse mineraliteit. Prachtige combinatie van deze twee ‘Elzasdruiven’ op een uitstekende kalk-mineraalrijke bodem! In de mond wordt de molligheid van de Pinot Blanc subtiel opgevangen door de frisheid van de Auxerrois. Het geheel is een complexe, frivool-frisse witte wijn. Serveer bij gestoomde of gebakken zalm en asperges.

 

Alternatieve tips:

Pietershof ‘Pinot Grisdruif’, Voeren – België

In Situ ‘Chardonnay-Viognier’ – Chili

 

ROOD-Château Cesseras ‘Cuvée Olric’ 2015                                        A.O.C. Minervois, Languedoc – Frankrijk

55% Syrah,, 25% Carignan, 20% Mourvèdre. Duidelijke Syrah getypeerde neus met wat violet en pepertoetsen. ‘Warme’ aanzet in de mond met een vol en zalvend fruitgevoel. Aromatische afdronk met wat ‘garrigue’ (kruidentuiltje) doorspekt met het steeds aanwezige fruitpalet. Serveer bij lam, niet te krachtige vleesgerechten en klein gevogelte zoals kwartel.

 

Alternatieve tips:

Château Mirmbeau Papin, Merlot/Cabernet Sauvignon, Bord. Superieur – Frankrijk

Wente ‘Merlotdruif’, Napa – USA

Vino Nobile de Montepulciano, Cantine Dei, ‘Sangiovese en Canaiolodruif’, Toscane - Italië

 

 

 

 

> Terug naar overzicht

Drive-in & Winkel

Frans van Dunlaan 63, 2610 Wilrijk

Tel. 03 440 14 36 | drivein@albodrinks.be

Openingsuren drive-in & winkel:

Ma: gesloten

Di t.e.m vrij: 9.00 - 18.00 u

Za: 9.00 - 16.30 u

Zon- en feestdagen gesloten

Administratie & Magazijn:

Kontichsesteenweg 58, 2630 Aartselaar

Tel. 03 449 99 10 | info@albodrinks.be

Openingsuren magazijn:

Ma t.e.m do: 9.00 - 12.30 en 13.00 - 17.00 u

Vrij: 9.00 - 12.00 u

Zaterdag, zon- en feestdagen gesloten


© 2012 Albo Drinks - alle rechten voorbehouden. Website by Go4it media group.