Nieuws - vers van de pers

Topper uit onze selectie in de kijker

Topper uit onze selectie in de kijker

Er zijn zo van die wijnen die je niet uit je selectie kan denken: onmisbare schakels in het gamma, topsellers, wijnen die jaar in jaar uit er telkens staan…

We gaan u de komende maanden informeren WAAROM bepaalde wijnen zo in de smaak vallen bij u, waarom we telkens weer naar die zelfde fles grijpen. We nemen een duik in de zee van wijn, achterhalen wie de vrouw / man is die die heerlijkheid bottelt en brengen u dichter bij de bron door belangrijke en minder belangrijke weetjes en waarheden.

‘Wijn is het intellectuele deel van de maaltijd. Vlees en groenten zijn slechts het materiële deel.’ Alexandre Dumas 1802-1870 Frans schrijver

FICHE 1

DOMAINE DE GOURNIER CHARDONNAY
NAAM: DOMAINE DE GOURNIER
DRUIF: CHARDONNAY
HERKOMST: I.G.P. (voorheen Vin de Pays) CÉVENNES – FRANKRIJK
EIGENAAR: MAURICE BARNOUIN

ANDERE WIJNEN VAN DEZELFDE PRODUCENT:

LES TROIS COULEURS WIT, ROOD, ROSÉ,
SAUVIGNON VIEILLES VIGNES
CUVÉE LES TEMPLIERS WIT EN ROOD
MAS BRES ‘DUCHÉ D’UZÉS

Niet ver van Nîmes en Avignon ligt Uzés een kleine maar pittoreske gemeente dat geliefd is bij Belgen voor zijn gezelligheid, zijn vele terrasjes, zijn autovrij middeleeuws centrum en zijn markt op zaterdag. Het is ook de zetel van het hertogdom L’Uzège en de Pont du Gard (brug over de Gardon die deel uitmaakte van een uit de Romeinse tijd gebouwde aquaduct) ligt slechts op enkele tientallen kilometers van het domein.

In de wijde omgeving van Uzès vinden we wijngaarden waar de meeste behoren tot de ‘Indication Géographique Protégée’ of I.G.P. (voorheen Vin de Pays) Sinds 2013 vindt men ook wijnen onder de ‘Appellation Origine Protégée’ of A.O.P. (voorheen Appellation Origine Controlé of A.O.C.)

Chinees voor u? Laat ons effe de meest belangrijke verschillen tussen I.G.P. en A.O.P. onder de loep nemen.

Productiegebied is kleiner bij A.O.P. dan bij I.G.P. 

► in de A.O.P. Duché d’Uzés is het productiegebied van 130 gemeenten naar 77 gedaald. In A.O.P. is men strenger wat betreft de kwaliteit van de ondergrond. Hoe armer de bodem hoe beter het resultaat.

De densiteit van de aanplantingen is hoger bij de A.O.P. 

► hoe dichter de wijnstokken bij elkaar staan hoe meer concurrentie onder elkaar en hoe dieper de wortels moeten gaan om water te vinden. Zo bekomt men meer complexiteit in de wijn daar de wijnstok zich voedt uit verscheidene grondlagen.

De keuze van de druiven wordt vastgelegd en is strenger bij de A.O.P.

►Bij specifieke ondergrond horen specifieke druiven. Zo verkiest men enkel edele druivensoorten in de A.O.P. Hier gaat het om Grenache en Syrah in rood en Viognier en Grenache Blanc aangevuld met minstens één van volgende druiven: Roussanne, Marsanne of Vermentino.  Het gaat hier dus enkel om de plaatselijke druiven uit de regio. Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Pinot Gris bv mogen dus wel gebruikt worden in de I.G.P. maar niet in de A.O.P. om de eigenheid van de streek te accentueren.

Het rendement of de productiehoeveelheid per hectare druiven wordt beperkt bij de A.O.P.

►In dit geval daalt het rendement van max 52 hl sap / hc druiven naar max 48 hl / hc. Minder opbrengst betekent meer concentratie en eigenheid in de wijn.

HET DOMEIN IN SAINTE ANASTASIE

Maurice Barnouin volgde z'n vaders voetsporen in de landbouw. Hij startte met fruitbomen, tomaten en asperges. Uiteindelijk opende hij een kwekerij (een pépinière)van druivenstokken die hij vandaag nog bezit. Heel snel werd hij gefascineerd door de wijnwereld. 

In 1959 kocht de vader van Maurice Domaine de Gournier. In die tijd hadden ze meer fruitbomen dan wijnplanten. Zonder een wijnkelder verkochten ze al hun druiven aan de co-operatieve in het dorp. Als handelaar in druivenstokken werd de vader van Maurice de eerste in de regio die "nobele" druivensoorten aanplantte. In 1970 plantte hij Merlot en Cabernet Sauvignon snel gevolgd door Sauvignon blanc en Chardonnay.

In het begin van de jaren 80 nam Maurice het domein over en besliste om zich te focussen op de wijngaarden. In 1983 verliet hij de co-operatieve en startte hij zijn eigen wijnkelder. In die tijd was de reputatie voor de regionale landwijnen slecht en dat was net de uitdaging van Maurice om deze reputatie te wijzigen. Het bedrijf groeide verder en snel bedroegen de wijngaarden een oppervlakte van 40hc gespreid over verschillende gemeenten. In die periode leerde hij ook Alain Demezon en zijn echtgenote Maryse kennen. Dit koppel oenologen geloofde steevast in de kwaliteit van Maurice zijn werk in de wijngaarden en zijn nog tot op heden de twee oenologen op het domein. Hun ervaring bij verschillende wijnproducenten in de streek maakt hen specialisten ter zake.

Ondertussen bouwde Maurice verder aan de kwaliteit van zijn druiven en heden bezit hij meer dan 100hc met voor het grootste deel I.G.P. wijnen, I.G.P. Bio wijnen en een Bio A.O.P. Uitvoer naar alle werelddelen waar België een zeer gewaardeerde ambassadeur is. 

8 september 2002: de zondvloed

In de nacht van 8 op 9 september 2002 treedt de Gardon uit haar oevers na hevige stortvlagen  in hoger gelegen gebieden.

De verwoesting was enorm: alle wijngaarden onder gelopen, de vinificatieruimten vernield, lege inox cuves die door het dak schoten en twee verdiepingen van de woonst en verblijfplaats van de toen aanwezige Canadese plukkers onder water.

Maurice en Alain, zijn oenoloog, vluchtten met de Canadezen naar het dak waar ze met zijn allen opgepikt werden door een helikopter.

Gelukkig trok het water snel weg maar de ravage was enorm: alle wijngaarden onder de smurrie, overal plastic en rommel van hoger gelegen huishouden, auto’s en paletten in de bomen, houten vaten met nog wijn in die kilometers verder gevonden werden. Tot op heden zijn nog niet de volledige vergoedingen uit betaald maar Maurice met behulp van vrienden en kennissen bouwde een nieuwe vinificatiekelder om zo snel mogelijk weer te kunnen opstarten. De oogst van 2002 was verloren. Het domein echter rees terug uit zijn as en staat nu 16 jaar later aan de top van de appellatie.

DE WIJN

Deze Domaine de Gournier ‘Chardonnay’ uit 2017 komt uitsluitend uit de oudste wijngaarden rond het domein in Sainte Anastasie. De gemiddelde leeftijd van de stokken bedraagt hier tussen de 40 en 50 jaar.

Deze wijnstokken produceren slechts enkele trossen met het gevolg dat de druiven optimaal kunnen rijpen en een hoge concentratie aan natuurlijke druivensuiker bezitten.

Eens geoogst wordt 30% van het volume gevinifieerd in nieuwe en gebruikte eiken vaten en 70% in inox om achteraf samen geblend te worden. De wijn blijft dan nog 6 maanden in inox tanks om nadien gebotteld te worden.

Kleur: mooie lichtgouden kleur.
Neus: subtiel, ananas, lentebloesem, vanille, rond
Mond: boterzacht, vanille, rijp wit fruit, hazelnootjes

Tafel: bij een klassiek gebakken zeetong of tarbot, kalfsvlees en ook gewoon uit het vuistje voor wie van een gehouten Chardonnay houdt.

Steeds doet me deze Chardonnay denken aan Bourgogne, sterker nog; veel generieke witte Bourgognes kunnen niet tippen aan dit pareltje uit de Cévennes.

Jaar in jaar uit lijkt deze cuvée iedereen te bekoren. Ieder millésime is verschillend en dat merk je ook aan de nuances die dan weer richting mineraal gaan en het jaar nadien vervangen zijn door bakken fruit. Deze Chardonnay heeft elk jaar zijn charmes, is uitermate evenwichtig en ook zijn prijskaartje charmeert velen onder u. Deze kwaliteit voor nog geen 9 € is u niet ontgaan: terecht één van onze bestsellers.

> Terug naar overzicht

Drive-in & Winkel

Frans van Dunlaan 63, 2610 Wilrijk

Tel. 03 440 14 36 | drivein@albodrinks.be

Openingsuren drive-in & winkel:

Ma: gesloten

Di t.e.m vrij: 9.00 - 18.00 u

Za: 9.00 - 16.30 u

Zon- en feestdagen gesloten

Administratie & Magazijn:

Kontichsesteenweg 58, 2630 Aartselaar

Tel. 03 449 99 10 | info@albodrinks.be

Openingsuren magazijn:

Ma t.e.m do: 9.00 - 12.30 en 13.00 - 17.00 u

Vrij: 9.00 - 12.00 u

Zaterdag, zon- en feestdagen gesloten


© 2012 Albo Drinks - alle rechten voorbehouden. Website by Go4it media group.