Nieuws - vers van de pers

TOURNÉE MINÉRALE

TOURNÉE MINÉRALE

TOURNÉE MINÉRALE in wijnland: Absurdistan of blijver??? Een kort verslagje vol met waarheden.

Wat is de officiële definitie van wijn?  
Wijn is een alcoholische drank bekomen door de gehele of gedeeltelijke vergisting van druivensap.

Reeds sinds eind jaren tachtig produceert men niet-alcoholische wijnen die overigens nooit helemaal zonder alcohol zijn. Er blijft steeds ongeveer 0.5% alcohol in de fles.

De kwaliteiten die we proefden waren zeer middelmatig tot zeer zwak: flets, zonder aroma’s, plat, veel te zoet kortom: we drinken dan beter een druivensapje tout court.

Ondertussen zijn we wel een paar decennia verder en blijven er teveel merken op de markt die vooral voldoen aan zeer zwakke kwaliteit waarbij de druif haast onherkenbaar is….

Tot we vorig jaar WIN ontdekten, een alcoholvrije wijn met 0% alcohol!! Dit product van de vooruitstrevende winery uit Spaanse Valbuena de Duero (Regio van de DO Rueda en Ribera del Duero) is in tegenstelling tot de fletse resultaten van zijn collega’s vooral gekenmerkt door aroma’s van de Verdejodruif waar de witte versie is van gemaakt. Wat venkelzaad, anijs, en groene appels. De sparkling versie - van diezelfde Verdejodruif - beviel ons ook  evenals de rode Tempranillo die geurde naar rijpe zwarte bessen. 

En wat met de smaak? Verrassend genoeg vonden we tussen het duidelijke fruit ook wat zuurtjes die plots opdoken uit het niets. Vooral bij de rode versie vonden we ook wat tannines van de druif terug die we kunnen beschouwen als de ruggengraat van de Tempranillo. Jammer genoeg lijkt het dat de ontbrekende alcohol het evenwicht verstoord.  Met ‘evenwichtig’ bedoelen we de juiste verhoudingen in smaaknuances:  zuur, zoet, bitter die we als wijnliefhebber nooit uit het oog mogen verliezen. 

Conclusie voor de wijnliefhebber:

ABSURDISTAN of gelukkig duurt Tournée Minérale maar 28 dagen!!! Geniet vooral met mate(n) en vooral van kwaliteit van evenwichtige wijnen.

Conclusie voor BOB, BOBETTE, en de vele aanhangers  van Tournée Minérale: WIN zet de toon!!!

Het is duidelijk dat het evenwicht tussen zoet, zuur en bitter wordt verstoord door het weghalen van de alcohol. Over een harmonieus geheel kunnen we niet spreken maar het is duidelijk een stap in de goede richting. Deze WIN wijnen zijn best te genieten, vooral de witte versie sprak ons aan gevolgd door de bubbels. Drink ze vooral zeer koel rond de 5° uit het vuistje of bij niet te zoete fruit nagerechten. Meer gastronomische mogelijkheden zitten er nog niet in daarvoor blijft ook WIN te zoet. Cheers!!

PS:

Beginnende wijnliefhebbers starten steeds met wijnen waarin het zoete overheerst. Het is dus ok indien men begint met een zoete Bergerac of droge witte wijn met wat restsuiker of heel fruitige rode wijnen. Zoek er dan wel eentje uit die ook voldoende zuurtjes heeft  zodat de wijn fris, in de mond blijft. Een wijn waarin het zoete overheerst verveelt snel en heeft gastronomisch weinig waarde. Zoek daarom in een tweede stadium naar een wijn waarin ook wat zuurtjes en bitters zitten. De juiste PERSOONLIJKE combinatie van deze drie is een zoektocht naar je eigen evenwichtige wijn. En dat is nu net wat wij proberen in onze zoektocht naar steeds nieuwe pareltjes.

Met vineuze groet,

Benny en Erik


> Terug naar overzicht

Drive-in & Winkel

Frans van Dunlaan 63, 2610 Wilrijk

Tel. 03 440 14 36 | drivein@albodrinks.be

Openingsuren drive-in & winkel:

Ma: gesloten

Di t.e.m vrij: 9.00 - 18.00 u

Za: 9.00 - 16.30 u

Zon- en feestdagen gesloten

Administratie & Magazijn:

Kontichsesteenweg 58, 2630 Aartselaar

Tel. 03 449 99 10 | info@albodrinks.be

Openingsuren magazijn:

Ma t.e.m do: 9.00 - 12.30 en 13.00 - 17.00 u

Vrij: 9.00 - 12.00 u

Zaterdag, zon- en feestdagen gesloten


© 2012 Albo Drinks - alle rechten voorbehouden. Website by Go4it media group.