Nieuws - vers van de pers

Twee nieuwe referenties uit Portugal

Twee nieuwe referenties uit Portugal

Twee nieuwe referenties uit Portugal, eentje van een beroemde wijnmaker uit Dão en eentje met een Bordelese stijl uit Alentejo gevolgd door een rosé Bergerac en een prijsvriendelijke rode uit de Bordeaux regio.

DÃO- PORTUGAL

Alvaro Castro is de pionier van de elegante wijnen in Dão en waarschijnlijk wel in heel Portugal. Alvaro zal in het najaar van 2019 zijn 31ste oogst als zelfstandig wijnmaker binnenhalen. We beschouwen hem als één van de meest toonaangevende wijnmakers van Portugal, al was het maar omdat hij haast in zijn eentje de fantastische Dão-regio weer op de kaart zette. Sinds een aantal jaren wordt hij bijgestaan door zijn dochter Maria.

Samen laten ze de regio met hun elegante wijnen schitteren als vanouds. De jongste jaren ondersteunde Alvaro ook volop talentvolle, jonge wijnmakers en trok hij enkele zwaargewichten uit andere regio’s aan om mee hun schouders onder de Dão te zetten. 

Daardoor heb je nu over een afstand van 15km aan de voet van de Serra da Estrela minstens 5 domeinen die de ‘Côte de Serra’ vorm geven en de Dão in zijn oude glorie herstellen.

Dão Tinto (biologische wijnbouw) 2016

Alvaro Castro, Seia – Portugal

Deze Tinto van 50% Alfrocheiro, 25% Touriga-Nacional en 25% Tinta-Roriz bio-druiven rijpt langzaam in het meest zachte klimaat van Portugal nl. de Daõ streek met als resultaat een prima evenwicht tussen suikers en zuren. Prachtig levendige kleur. De smaak is rond en zacht, vol met braambessen, rozemarijn en zelfs dennenhout. De wijn rijpte 12 maanden in Franse eik.

ALENTEJO - PORTUGAL

In 1994 oogstte Miguel Lourode eerste druiven op zijn Quinta do Mouro. Inmiddels groeide hij uit tot waarschijnlijk de belangrijkste referentie in Alentejo. Met een totale oppervlakte van 30ha behoort Miguel geenszins tot de grote producenten van de regio, maar de kwaliteit van zijn wijnen is uitzonderlijk. In 2016 werd zijn volgehouden kwaliteitsoefening erkend door de Portugese wijnpers en Miguel werd verkozen tot producent van het jaar. Tegenwoordig wordt hij bijgestaan door zijn zoon en oenoloog Luis Louro.

De meeste wijngaarden liggen rond het domein aan de noordkant van de stad Estremoz. Opvallendste en meest bepalende kenmerken zijn de hoogte en de bodem. Estremoz ligt zo’n 400m boven de zeespiegel en dat helpt om de zomerwarmte enigszins te temperen, vooral ’s nachts. 

Miguel gaat bij het wijn maken zeer traditioneel te werk en de moderne technologie blijft aldus beperkt. De gebruikte installatie is eenvoudig. Vaak blijkt op Quinta do Mouro het mooiste sap uit de pers te komen. Miguel Louro gebruikt houten vaten van diverse herkomst en tonneliers. Het percentage nieuwe vaten wordt beperkt gehouden.

De rijping wordt uiteindelijk voltooid op fles. De beste wijnen rijpen steevast meer dan 5 jaar op het domein. Miguel Louro koos daarmee instinctief voor een aanpak die vandaag door meer en meer wijnmakers opnieuw wordt ingevoerd. Doorheen de tijden schoof immers de bewaartaak op van producent naar consument omdat elke producent en handelaar zijn waren zo snel mogelijk te gelde wilde maken. Nu blijkt dat heel wat consumenten hun flessen veel te vroeg drinken, wordt teruggegrepen naar de aanpak van weleer.

Om de geneugten van een perfect gerijpte fles te onderstrepen, is een degustatie op Quinta do Mouro dan ook niet volledig zonder een paar oudere exemplaren in het glas. 

Vinha do Mouro Tinto 2015
Quinta do Mouro, Alentejo – Portugal

Blend van 30% Aragonez, 45% Trincadera, 15% Alicante Bouschet en 10% Cabernet Sauvignon.

Bij Quinta do Mouro houden ze van een krachtige Bordelese stijl zodat ze steeds wat Cabernet Sauvignon in hun blends voorzien. Zij houden ook de wijnen in de kelders tot ze op dronk zijn. Het zijn nooit ‘overladen’ wijnen steeds met een zekere frisheid in de mond. Deze tinto rijpte in inox en is een waarlijke fruitbom.

A.O.P. BERGERAC, BORDEAUX - FRANKRIJK

Stéphane Puyol heeft buiten zijn wijngaarden in Saint Emilion ook enkele hectaren in Bergerac waar hij deze erg smakelijke rosé maakt. Hij bewijst hiermee dat  niet alleen in de Provence toprosés gemaakt worden!

Château Lamothe Bel Air rosé 2018
A.O.P. Bergerac rosé, Bordeaux – Frankrijk

Een rosé Bergerac uit de hand van Stéphane Puyol  vol charme en elegantie als gevolg van een “saignée” van Merlot en Cabernet Franc. We worden verleid door zijn prachtige wilde aardbeikleur die wordt bevestigd door het proeven met fruitige tonen, citrus, witte perzik en zwarte bessen. Van aperitief tot gerechten, ideale begeleider met genoeg ballen voor de barbecue of gambas à la plancha …

A.O.P. BORDEAUX – FRANKRIJK

Toen de familie Roure hier arriveerde trof ze een verloederde wijngaard en verwaarloosde gebouwen aan op een stuk grond van 7 hc midden in de Entre-deux-Mers: het gebied tussen de rivieren de Garonne en de Dordogne ten oosten van Bordeaux. 

Op enkele decennia groeide de eigendom naar wel 60 hc en met de ‘savoir-faire’ van de familie werden wijngaarden aangeplant en de chais uitgebreid en gemoderniseerd. Onze selectie is een moderne wijn, op fruit gemaakt maar met voldoende karakter om een maaltijd te begeleiden.

Château Belvue ‘Terre Blanche’ 2016
A.O.P. Bordeaux – Frankrijk

Leuke Bordeaux uit de Entre-deux-Mers regio van 55% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon en 15% Malbec. Meli melo van kleine vruchten, verse kruiden waaronder laurier en pepers en een crunchy afdronk.

 

> Terug naar overzicht

Drive-in & Winkel

Frans van Dunlaan 63, 2610 Wilrijk

Tel. 03 440 14 36 | drivein@albodrinks.be

Openingsuren drive-in & winkel:

Ma: gesloten

Di t.e.m vrij: 9.00 - 18.00 u

Za: 9.00 - 16.30 u

Zon- en feestdagen gesloten

Administratie & Magazijn:

Kontichsesteenweg 58, 2630 Aartselaar

Tel. 03 449 99 10 | info@albodrinks.be

Openingsuren magazijn:

Ma t.e.m do: 9.00 - 12.30 en 13.00 - 17.00 u

Vrij: 9.00 - 12.00 u

Zaterdag, zon- en feestdagen gesloten


© 2012 Albo Drinks - alle rechten voorbehouden. Website by Go4it media group.